MENÜ

Dietetika meghatározása


A dietetika táplálkozás-tudományt jelent. Egyaránt foglalkozik az egészséges emberek helyes táplálkozásával, kezdve az állapotos nő táplálkozásán keresztül a csecsemők, kisgyermekek, serdülők
táplálkozásán keresztül, a felnőttek és idősek táplálkozásával, a különféle betegségek gyógyulást segítő, vagy jó általános állapotot fenntartó diétás kiegészítésével.

Diéta szó alatt sokan még ma is csak fogyókúrára gondolnak, de mindenképpen egy csomó lemondással járó, íztelen és egyhangú étrendre.

A táplálkozásnak is megvannak a maga tudományos szabályai. Az egészséges embernek is tudnia kell mennyi és milyen táplálékra van szüksége. A beteg ember étrendjét úgy kell összeállítani, hogy elősegítse mielőbbi gyógyulását. A táplálkozásnak azokat a szabályait, amivel ezt megvalósítjuk, nevezzük diétának.

A korszerű diéta meghatározásakor nemcsak azt adjuk meg, milyen nyersanyagokat, élelmiszereket fogyasszon a beteg (nyersanyag válogatás), hanem azt is milyen módon ajánlott azt elkészíteni (konyhatechnológia), hiszen a különböző készítési módok nagy mértékben befolyásolják az emészthetőséget, az ételek ízét és az élelmiszerek hasznosulását a szervezetben.

Szeretnék itt most minden tévhitet eloszlatni, és segíteni abban, hogy a célra vezető középutat megtalálják. Állapotukhoz igazodva a lehető legízletesebb ételeket készíthessék el, hiszen -egyik kedves
professzorom tanította- csak az a diéta használ, amit a beteg elfogyaszt.

Asztali nézet